sneaker historie

Geobsedeerd door sneakers? Dan ben je niet de enige! Wij hebben voor jou onderzoek gedaan naar de sneaker trends door de jaren heen. Hierin hebben we een aantal belangrijke sneaker modellen meegenomen, maar ook verschillende sneaker trends die we voorbij hebben zien komen. Tot slot vertellen we je meer over de upcoming sneaker trends en sluiten we af met een sneaker infographic.. Watch out!

1


Welkom, sneaky sneaker

Versie 1: In de 19e eeuw is de sneaker uitgevonden door een politieagent. Niet vanuit modieus oogpunt, maar voor serieus-praktische zaken. Meneer de agent had namelijk behoefte aan het geluidloos besluipen van dieven en criminelen. Zijn zware logge boots maakten veel te veel lawaai. Sneaky hé?! Versie 2: Er is ook een variant op bovenstaand verhaal. Deze komt vanuit gevangenen die hun bewakers ‘sneaks’ noemden omdat ze hen niet aan hoorden komen. Welke versie ook waar is en wie de sneaker dan ook heeft uitgevonden, de sneaker dankt in ieder geval zijn naam aan de bijna onhoorbare kwaliteit van rubberen zolen.

De eerste ‘echte’ sneakers werden Keds genoemd, *zie infographic sneaker history onderaan het artikel. Hoewel er eerst nog geen verschil werd gemaakt tussen de rechter en linker schoenzool waren deze sneakers al een stuk aangenamer. Vanaf dit moment wint de sneaker aan populariteit en beginnen verschillende merken met het produceren van sneakers. In het begin droegen alleen de rijken sneakers, omdat rubber vroeger zeer kostbaar was. Naarmate rubber goedkoper werd door de dalende prijzen werd de sneaker ook toegankelijk voor de massa.

Na de oorlog werd de sport cultuur steeds belangrijker. Mensen gingen meer en meer sneakers dragen. Je zag het schoeisel vooral terug in de sportwereld vanwege het hoge comfort-gehalte van de rubberen zolen. Bekende retro modellen zoals de Converse Chuck Taylor en de adidas Superstar zagen we toen al veel terug in de basketbal scene.*

23


Where sport meets music & fashion

Sneakers werden fashion items met de opkomst van de hiphop* De sneaker trend bloeide op en vooral de adidas Superstar piekte met behulp van populaire hip-hop groepen, zoals Run DMC.

Daarnaast werd sport steeds populairder door de komst van de massamedia. Atleten en popsterren werden idolen. Wat je vervolgens zag is dat bekende sterren (vooral in de sport- en muziekwereld) werden verbonden met de sneaker merken. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Nike, die basketballer Michael Jordan en zijn naam aan de Nike Air Jordan verbindt * Sport became fashion. Diverse iconische sneaker modellen of merken zijn verbonden met een sport of sporter legende. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden:

4


Sneaker stromingen, sport vs. fashion

Sportmerken als Nike, Adidas, Puma, Converse, New Balance en Asics houden zich niet alleen meer bezig met het produceren van sportschoenen, maar richten zich ook op lifestyle/streetstyle sneakers * Verschillende benamingen hiervoor zijn bijvoorbeeld Trainers (gebruikt door de Engelsen) en Running sneakers (gebruikt door de Amerikanen). Na een tijdje werden sneakers zo populair dat ook fashion merken een eigen sneakerlijn kregen. Dit is het ontstaan van de twee bekendste stromingen, sport sneakers en de fashion sneakers. Binnen deze twee hoofdstromingen ontstonden er natuurlijk weer allerlei andere stylen en trends.

56

7


Nu, straks en later

Hoe gaat het nu verder in de sneakerwereld? Vanuit de in- en verkoop zien we dat de sportsneaker-trend langzaam maar zeker verzadigd raakt. Zo hebben de Nike Air Max sneakers hun hoogtepunt bereikt. We willen wat nieuws, kiezen voor design en laten het sportimago langzamerhand iets meer los. Onze aandacht gaat steeds verder richting de luxe sneakers * Bij mannen moet je denken aan merken als Antony Morato en Hinson. Er wordt gebruik gemaakt van ruigere, luxere materialen, vormgegeven in design-sneakers. Dit betekent natuurlijk niet dat we al afscheid moeten nemen van onze favoriete sportsneakers. Het is slechts een verschuiving van onze aandacht.

8


  9


Trends herhalen zich!

Nu weten we heel wat meer over het ontstaan van sneakers en bekende sneaker trends. Deze trends zijn ontstaan door de jaren heen. Het leuke is dat we trends van vroeger heel vaak weer terugzien in het huidige modebeeld. Ontstaat er een nieuwe iconische sneaker (dus eentje die niet is herrezen uit het verleden)? Bewaar dan eens jouw eerste paar! Wie weet zien we die trend over 30 jaar terug en heb jij de originele sneakers nog! :)

10

Bij Sooco vind je een breed aanbod aan luxe sneakers. Wat is jouw favoriet?Ook interessant

De trend van het najaar: Lakleer
Trend report: Mid-calf boots
Trend report: embroidery & borduursels
Fluweel - velvet - velours: fashion trend
Deze vachtlaarzen houden je voeten warm deze winter

Recente berichten

How to: Zo creëer je de perfecte garderobe in 8 stappen
Van modeblunder naar trend: SOCKS AND SLIDES
20 highlights Milaan/Parijs/Londen Fashionweek HW 17/18
Vaderdag: 10 last minute cadeautips
Sooco's choice: de favoriete schoenen van het Sooco team

Wat vind jij?

Je kan een reactie plaatsen door eerst in te loggen.
My Shoppingbag
Je Shoppingbag is leeg.
€ 5,- korting op je bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang jouw € 5,- welkomstkorting!

Nee dank je, ik wil geen korting.

Om je de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk onze cookieverklaring. Als je gebruik maakt van onze site, gaan we ervan uit dat je akkoord bent.