Natuurlijk wil jij je nieuwe schoenen direct aan naar dat ene vette feestje. Maar een dag (of een paar feestjes) later zijn ze onmogelijk weer schoon te krijgen. Hoe maak je je schoenen nou het beste schoon? En hoe houd je je nieuwe schoenen zo lang mogelijk mooi? Of je schoenen nu van leer, suède, metallic leer of fluweel zijn gemaakt: wij geven je de beste tips! Schoenen schoonmaken doe je zo! 

schoenen schoonmaken doe  je zo

Elk materiaal is verschillend en vereist een andere manier van schoonmaken. Daarnaast zijn er een aantal gouden tips om je nieuwe schoenen zo lang mogelijk mooi te houden. We hebben deze blog opgedeeld in verschillende materialen en kleurtips zodat jij precies de informatie kunt vinden die jij zoekt. Wat wil je precies schoonmaken? (klik)

-Leren schoenen
-Schoenen van textiel
-Velvet en satijnen schoenen
-Witte schoenen
-Schoenveters
Leren schoenen schoonmaken

Er zijn veel verschillende leersoorten die allemaal een andere behandeling nodig hebben. Je hebt gevet leren, glad leren, suède/nubuck schoenen, lak leren en metallic leren schoenen. Dat zijn veel leersoorten hé? Waarschijnlijk heb je nooit echt stilgestaan bij het soort materiaal van jouw schoenen. En jouw suède laarzen poets je misschien wel met hetzelfde middel de glad leren veterschoenen van vriendlief. Tsja, en daar gaat al een boel fout. Want ieder leersoort kent z’n eigen special treatment, die het nodig heeft om te overleven. Het is heel begrijpelijk dat je er niet zo bij stilstaat maar het is wel belangrijk om de leersoorten op de juiste manier te behandelen. Zo kan jij langer genieten van jouw favoriete schoenen. Van welk materiaal is de schoen die jij wil schoonmaken gemaakt?


- Glad leer

Glad leer is de buitenzijde van de dierenhuid. Het is een natuurlijk materiaal dat ademt. Deze leersoort herken je aan de gladde laag die over het leer is aangebracht. Als je met je hand over glad leer glijdt, voelt het letterlijk glad aan en voelt het niet vettig. Glad leer zie je vaak bij chique veterschoenen terug. De leersoort heeft een medium hoogglans en kan ook bedrukt worden. Het is belangrijk om glad leren schoenen goed te onderhouden. Leer kan namelijk uitdrogen en verkleuren. Maar het kan natuurlijk ook vies worden en de glans kan vervagen. Het is belangrijk om glad leer te voeden.

Onze tips voor glad leer:

- Gebruik een Power Protector. Spuit jouw glad leren schoenen hier regelmatig mee in zodat er een optimale bescherming ontstaat.

- Om leer mooi te houden kan je een voedende crème gebruiken die het leer soepel en zacht houdt. Gebruik niet een te vette crème. Je kunt het beste kiezen voor een neutrale crème of een crème in de kleur van de glad leren schoen. De crème kan het beste aangebracht worden met een kleine borstel (bijvoorbeeld een tandenborstel of een speciale schoenborstel). Zorg ervoor dat de crème goed in kan trekken en poets het daarna nog een keer goed uit met een zachte borstel. Voor de afwerking kan je het beste een droge doek gebruiken. Vergeet niet om de randen ook goed schoon te maken. Je wilt niet dat het schoensmeer in je kleding achterblijft, toch? De schoen crème is er in verschillende kleuren, namelijk beige, rood, bordeaux, wit, bruin, blauw, zwart en cognac.

- Even geen schoenenpoets bij de hand? Gebruik de schil van een banaan en wrijf je leren laarsjes of schoenen hiermee in. Geen gedoe met het vinden van de juiste kleur en je laarsjes zullen super mooi gaan glimmen! 

- Voor een snel resultaat heeft Bama ook ideale producten met een schitterend resultaat. Als het schoenen poetsen een keer snel moet gaan kan je twee verschillende producten gebruiken, namelijk de Directe Glans Spons en de Zelfglans crème.

Glad leren schoenen schoonmaken en onderhouden


- Suède of nubuck

Nubuck is de buitenzijde van de dierenhuid, is licht geschuurd en heeft een zachte, fluweelachtige uitstraling. Nubuck en suède lijken erg op elkaar, alleen heeft suède een langharige vleug. Suède is de binnenzijde van de dierenhuid, heeft een geborstelde structuur en lijkt een beetje op stof. Het is goed om beide leersoorten goed te onderhouden. Doordat suède een langharige vleug heeft kan er gemakkelijk water en vuil binnen dringen. Ook kunnen beide leersoorten verkleuren.

Onze tips voor suède en nubuck leer: 

- Het reinigen van suède en nubuck is eigenlijk verplicht. Het blijft natuurlijk jouw eigen keuze maar het is erg belangrijk om te doen. Door middel van een Snelreiniger, speciaal voor suède en nubuck, kan je snel en makkelijk vuil en vlekken verwijderen.

- Heb je vlekken in het nubuck en suède? Verwijder deze eenvoudig met een Suède Nubuck vlekverwijderaar. Dit is een soort gum waarmee je in een ronde beweging over de vlek wrijft. Gebruik de platte kanten van de gum om dit te doen. Het is handig om nadat je met een gum over de vlek bent gegaan, met een Suède Nubuck borstel over de schoen te gaan. Hiermee haal je de gum deeltjes weg. Let op: ga niet te wild met het spons in de weer, anders beschadig je het leer.

- Het belangrijkste voor nubuck en suède is beschermen. Gebruik hiervoor een onderhoudsspray voor nubuck en suède om het leer van de schoenen vuil- en waterafstotend te maken. Het is beter om een paar keer licht over het leer te sprayen in plaats van een flinke dosis in één keer. Je kunt hiervoor ook een sterke protector voor gebruiken.

- Gebruik eventueel een kleurhersteller om de kleur aan het leer terug te geven. Bama heeft een speciale spray om niet alleen de kleur te herstellen, maar ook om de leersoort te onderhouden en beschermen. Naast deze spray zijn er ook andere producten om de kleur te herstellen. Er is een kleurhersteller spray voor zwart suède en nubuck, voor blauw suède en nubuck en er is een kleurhersteller die je door middel van een spons makkelijk op de schoen aanbrengt.

suede of nubuck schoenen schoonmaken


- Gevet leer

Gevet leer is net zoals glad leer gemaakt van de buitenzijde van de dierenhuid. Deze leersoort voelt glad en een beetje vettig aan en ziet er meestal dof uit. Je kunt gevet leer makkelijk herkennen als je met je vinger het leer van binnenuit de schoen naar buiten drukt – je ziet het leer meteen lichter worden van kleur en vaak kan je lichte krasjes wegvegen. De leersoort nubuck kan ook gevet zijn. Er bestaat ge-olied nubuck en gewaxed nubuck. Ge-olied nubuck oogt ruw en voelt zacht en olie-achtig aan. Gewaxed nubuck oogt ruw en voelt tamelijk stijf en vettig aan. Het is belangrijk om gevette leersoorten te onderhouden. De vette laag moet behandeld worden zodat die zacht en soepel blijft. Door het behandelen kan je de schoen beschermen en vuil en waterafstotend maken. Ook kan je de orginele kleur herstellen.

Onze tips voor gevet leer:

- Gevet leer kan uitdragen en dit kan herstelt worden met een goede olie of wax speciaal voor gevet leer. Met een speciale wax crème voor gevet leer kan je het leer voeden, beschermen en verzorgen. De crème zorgt er ook voor dat het leer zacht en soepel blijft. Deze crème is geschikt voor gewaxed en ge-olied leer of nubuck.

- Gevet leer wordt, naarmate je de schoen langer draagt, lichter van kleur. Je sprayt of waxt eenvoudig de originele kleur terug.

- Je gebruikt een (niet pluizige) doek om het vet uit te wrijven over het leer. Bij gewaxte schoenen wordt soms een speciaal doek geleverd.

gevet leer schoonmaken


- Lak leer

Lakleer is gecoat leer. Deze coating is gemaakt van PVC of PU. Lakleer is makkelijk te herkennen door de sterke glans op de schoen en het gladde oppervlak. Het lakleer geeft de schoen een bijzondere en chique uitstraling. Om het glanzend te houden is het belangrijk om deze leersoort goed te behandelen. Lakleer is zeer kwetsbaar en vraagt dus om speciale aandacht in onderhoud.

Onze tip voor lak leer:

- Om scheurtjes en barstjes in de laklaag te voorkomen, kun je je schoenen het beste behandelen met een speciale lakschoen olie of crème die de leersoort soepel houdt. Denk eraan dat je de lakschoenen eerst zuiver maakt met een vochtige doek en de schoenen laat drogen.

- Om lakleer te behandelen kan de Bama Clean & Care Foam worden gebruikt. Dit is een reiniger en verzorgen ineen. Hiermee verwijder je vuil en stof, maak je de schoen antistatisch en haal je de prachtige glans weer terug. Lakschoenen hoef je niet met een impregneerspray in te spuiten om deze al een afgesloten buitenlaag hebben.

- Zijn er toch kleine scheurtjes en barstjes in de laklaag ontstaan? Dan kun je die wegwerken met nagellak. Kies voor een kleur die hetzelfde is als de kleur van je schoen.

lak leren schoenen schoonmaken

- Metallic leer

Net zoals lakleer is metallic leer, gecoat leer. Het leer is geverfd met metallic. Deze leersoort heeft een glanzend oppervlak wat bestrooid is met metallic deeltjes en de leersoort heeft een medium hoogglans. Metallic leer is erg kwetsbaar en daarom goed om te onderhouden. Hierdoor bescherm je het leer en maak je het leer vuil en waterafstotend.

Onze tip voor metallic leer:

- Je kunt ook de metallic look onderhouden; goud, zilver of brons. Om het metallic leer te beschermen en vuil- en waterafstotend te maken kun je Super Combi Verzorgingsspray gebruiken.

metallic schoenen schoonmakenSchoenen van textiel schoonmaken

Haal het binnenzooltje (als dit mogelijk is) en de veters uit de schoen. Verwijder dan het vuil van de upper met een borsteltje. Gebruik indien nodig warm water en een milde zeep. Droog schoenen van textiel nooit op de verwarming, in de zon of een andere plek waardoor het sneller zou kunnen gaan. Schoenen van textiel of synthetisch materiaal kunnen snel kapot gaan van oververhitting, ze kunnen dan krimpen en zullen dan niet meer passen.

Canvas schoenen, zoals All-Stars en Vans zijn eenvoudig te reinigen doordat het een stevig materiaal is. Een beetje water en zeep doet wonderen. Poets wel de hele schoen met een doek om mogelijk kleurverschil te voorkomen. Vergeet de veters niet! Gaan de vlekken niet weg? Doe de schoenen dan in een sopje en laat ze een uurtje weken. Leg ze na de tijd niet op de verwarming of vol in de zon en doe canvas schoenen niet in de wasmachine. Hierdoor wordt de lijmhechting snel schade aangedaan. Hardnekkige vlekken? Gebruik dan tetrachloorkoolstof. Om kringen te voorkomen is het belangrijk dat je dat je de canvas schoenen in de lucht laat drogen. Canvas schoenen hebben geen dagelijks onderhoud nodig, maar om strepen en andere vlekken te voorkomen kan je ze wel onderhouden met behulp van een reinigende mousse.

schoenen van textiel schoonmakenVelvet en satijnen schoenen schoonmaken

Fluwelen en satijnen schoenen dien je eerst met een droge doek schoon te maken door het stof en vuil eraf te vegen. Daar kun je ook een zachte schoenenborstel voor gebruiken. Veeg voorzichtig in één richting zodat je de stof niet beschadigt. Vlekken kun je het best verwijderen door een sopje te maken van mild afwasmiddel met warm water. Pak dan een zachte tandenborstel, schep een kleine hoeveelheid schuim uit het sopje en schrob voorzichtig op het vlekje. Laat dit een paar minuten zitten voordat je het mengsel weghaalt. Als de vlek niet weggaat, herhaal dan het proces. Houd de schoen wel zo droog mogelijk. Nadat je de vlek behandelt hebt, laat de schoen dan in de lucht drogen. Lukt het niet om de vlek weg te krijgen? Dan is het verstandig om naar een stomerij te gaan. Velvet en satijn zijn stoffen die snel beschadigt kunnen raken dus wees altijd voorzichtig wanneer je schoenen van deze stoffen wilt schoonmaken.

fluwelen of satijnen schoenen schoonmakenWitte schoenen schoonmaken

Witte schoenen zijn altijd nét iets anders. Deze worden namelijk veel sneller vies dan schoenen in andere kleuren. Wanneer je net nieuwe witte schoenen hebt gekocht is het belangrijk dat je ze meteen behandelt nadat je ze uit de schoenendoos hebt gehaald. Spuit jouw nieuwe witte sneakers in met een water- en vuilafstotende spray. Helaas ben je na één inspuitbeurt niet klaar. Het is goed om jouw schoenen elke week of om de week in te spuiten om ze schoon te houden. Bij ons vindt je de juiste bescherming voor jouw schoenen. Zo hebben we bijvoorbeeld Power Protection spray die extra krachtige en afstotende bescherming biedt tegen water en vuil. Deze spray is geschikt voor alle schoenen, jassen en tassen van alle materialen.


-Leren witte schoenen en sneakers

Een leren witte schoen kan je gemakkelijk schoonmaken met een aantal verschillende hulpmiddelen zoals wax, een wondersponsje, natuurazijn en met schoensmeer voor wit leer. Neutrale wax is naast beschermend ook schoonmakend. Boen niet te hard wanneer je dit gebruikt want dan beschadig je de schoen. Wanneer wax niet de oplossing is kan je ook een wondersponsje gebruiken. Deze maak je een klein beetje vochtig en dan kan je over de vlek heen gaan. Naast de vorige twee hulpmiddelen kan je ook poetsen met natuurazijn. Je doet een klein beetje natuurazijn op een stofvrije en schone doek en poets voorzichtig de vlek van je schoen af. De laatste tip is schoensmeer voor wit leer. Dit kan je gebruiken bij glad en glimmend leer. Probeer alle hulpmiddelen eerst uit op een plekje op je schoen dat het minste opvalt. Hierdoor kan je testen of de plek gaat verkleuren. 

 

-Witte schoenen en sneakers van canvas

Om canvas witte sneakers schoon te maken zijn er twee manieren, namelijk de wasmachine zijn werk laten doen of ze zelf afwassen. Wanneer jouw canvas sneakers helemaal van stof zijn zonder leer stukjes kan je jouw sneakers in de wasmachine stoppen. Je kan je sneakers het beste op 30 graden wassen. De sneakers moeten na een wasbeurt goed drogen voordat je ze aan doet. Sneakers kunnen niet te vaak gewassen worden want dan kan de lijm laag loslaten. Als je je sneakers niet in de wasmachine wilt doen, kan je ze ook zelf afwassen. Met een mild afwasmiddel en een schone afwasborstel kan je je sneakers zelf wassen. Gebruik niet te veel sop en laat je sneakers goed drogen. 

 

-Witte schoenen en sneakers van suède

Suède is een stof die je niet met water schoon kan maken. Hierdoor beschadig je de schoen. Suède witte sneakers zijn iets lastiger om schoon te maken. Om op suède een vlek weg te halen kan je het beste een suède borstel gebruiken. Met een speciale suède borstel, borstel je zachtjes het vuil van de schoon af. Zorg er wel voor dat je in dezelfde richting blijft borstelen. Een andere manier om een vlek op een suède witte sneaker te verwijderen is met een gummetje. Deze speciale suède gummetjes kun je gebruiken om je schoenen weer schoon te krijgen. Wanneer je klaar bent met schoonmaken is het goed om jouw suède sneakers weer in te sprayen met een speciale suède beschermende spray. 

witte schoenen schoonmakenVergeet de veters niet schoon te maken! 

Naast het schoonmaken van de schoenen is het ook belangrijk dat je de veters ook schoonmaakt anders lijken de schoenen niet als nieuw. De veters kan je het beste met de hand wassen. Dit betekent dat je ze uit de schoen haalt, in een bakje met warm water legt en in masseert met wat zeep. Zo worden de veters weer als nieuw.  
Voorkomen is beter dan genezen

Dat is makkelijk praten, want voorkomen dat je schoenen vies worden doet niemand. Wel kun je ze goed onderhouden en verzorgen. Bama onderhoudsproducten bijvoorbeeld bieden bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo voorkom je onder andere dat het vuil echt in de schoenen zelf trekt. Wij hopen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je nieuwe schoenen. Heb je zelf nog tips? We horen ze graag!


Ook interessant

Bereid je voor op de feestdagen: de perfecte party look
Een musthave voor iedere vrouw: de Little Black Dress
How to: zo loop jij pijnloos op hoge hakken
Puma Basket Heart sneakers: hot & happening!
Het jaar van de blokhak

Recente berichten

How to: Zo creëer je de perfecte garderobe in 8 stappen
Van modeblunder naar trend: SOCKS AND SLIDES
20 highlights Milaan/Parijs/Londen Fashionweek HW 17/18
Vaderdag: 10 last minute cadeautips
Sooco's choice: de favoriete schoenen van het Sooco team

Wat vind jij?

Je kan een reactie plaatsen door eerst in te loggen.
My Shoppingbag
Je Shoppingbag is leeg.
€ 5,- korting op je bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang jouw € 5,- welkomstkorting!

Nee dank je, ik wil geen korting.

Om je de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk onze cookieverklaring. Als je gebruik maakt van onze site, gaan we ervan uit dat je akkoord bent.